Verhaal door Anne

Het begon allemaal in groep 8. De tijd dat iedereen gaat puberen, alles gaan uitproberen, alles willen ontdekken en de tijd dat er kliekjes worden gevormd. Die kliekjes zijn het ergste wat er zijn, door de kliekjes worden er mensen buiten gesloten en dat is wat er gebeurde met mij. Er waren zoveel verschillende kliekjes, de populaire meisjes, de populaire jongens, de studiebollen en daarnaast had je de buitenstaanders. De buitenstaanders hadden het meeste last van deze kliekjes. Door de kliekjes werd ik onzeker en voelde ik me niet meer thuis op school.

Ik ging met tegenzin naar school en wou het liefste onzichtbaar zijn op school. Naast het buitensluiten werd ik ook uitgescholden. Ik kreeg verschillende dingen naar mijn hoofd geschreeuwd. “Hee dwerg” , “Hee dikzak”, “Ik hoop dat je ooit nog gaat groeien kabouter.” En nog zoveel meer. Ik ben naar leraren geweest, naar de directrice, maar er werd niks aangedaan. Het kwam wal goed zeiden ze. Maar de klasgenootjes stopten nooit. En zoals iedereen in groep 8 gingen we op kamp, dit was verschrikkelijk. Je hebt niemand waarmee je kan optrekken en niemand die bij je op de kamer wilt slapen. Gelukkig was daar dan de laatste schooldag aangebroken en was eindelijk alles afgelopen. Ik liep de basisschool uit met de gedachte dat volgend jaar alles zou veranderen. En dat was gelukkig ook zo. Ik kwam in de 1e en had een supergezellige klas, geen kliekjes en iedereen ging met elkaar om, ik dacht dat het pesten eindelijk was gestopt. Totdat ik in de 2e kwam, hier ging ik mezelf ontdekken en trok ik met anderen mensen op, mensen die van rock muziek hielden en zich zwart kleden. Ook ik ging rock muziek luisteren en me steeds donkerder kleden en opmaken. Maar dit was geen goed idee. Ik was volgens mijn klasgenootjes een emo. En een groot vooroordeel van emo’s is dat ze zichzelf snijden. Dit dacht iedereen dus ook van mij. Ik was ‘een vieze gothic’, ‘een depressief monster’ , ‘ik sneed mezelf omdat ik dat stoer vond’ en zo ging het dag in dag uit. Op een gegeven moment kreeg ik het zo vaak te horen dat ik mezelf sneed, dat ik het ook ben gaan doen. Ik ging mezelf snijden, ik moest de pijn maar voelen omdat ik anders was dan anderen. Het ergste was nog dat ik naar schooltijd mijn fiets ging pakken en dat iemand over het schoolplein naar mij riep : “Snijd jezelf naar de hel vieze rotte emo”. Dit heeft mij toen compleet naar onder gehaald. Ik wou niet meer leven, ik wou er niet meer zijn. Ik ben toen naar het treinspoor gefietst en heb daar een halfuur staan kijken. Er ging van alles door mijn hoofd. ‘Ik hoor niet te leven, ik ben niets waard.’ ‘Als ik dit doe maak ik mijn familie helemaal kapot.” En toen heb ik mijn fiets gepakt en ben ik naar huis gefietst, ik kon het mijn familie niet aandoen. Ik heb hierover gepraat met mijn mentor, maar het enige wat mijn mentor kon zeggen was : ‘Woorden doen geen pijn meisje, je stelt je aan.’

Naast het gepest over mijn uiterlijk was er ook nog steeds het gepest over mijn lengte. Ik had op school het onderste kluisje en moest dus steeds op mijn knieën zitten op er bij te kunnen. Zodra ik daar weer zat kreeg ik te horen dat het perfecte lengte voor mij is, dat ik een dwerg ben en dat ik een lilliputter ben. En in de wisselingen van de lessen en pauzes zat ik daar weer op mijn knieën, om mijn boeken te pakken en dit was de uitgekozen gelegenheid voor de pesters om ‘per ongeluk’ op mij te gaan staan. Zo kwam ik elke dag weer thuis met blauwe plekken. Toen was dat jaar eindelijk voorbij en kreeg ik een totaal nieuwe klas en was ik totaal veranderd. Maar ook hier ging het weer mis door de kliekjes, ik werd weer buitengesloten, ik hoorde er weer niet bij. Ik heb toen met mijn mentoren gesproken en hierna is het gelukkig steeds beter gegaan. Hier was ik erg blij om. Eindelijk was het voorbij en kon ik weer verdergaan met mijn leven. Uiteindelijk ben ik geslaagd en ben super gelukkig. Ik ben heel erg blij dat ik dit nog kan na vertellen. Maar het pesten zal iets blijven wat ik nooit meer vergeet en wat altijd aan mij zal blijven knagen.

Naar boven