Hallo ik ben Arno

Hallo, ik ben Arno en ben inmiddels 24.

Mijn verhaal begint eigenlijk al heel vroeg, vanwege astma lag ik vaak in het ziekenhuis, eigenlijk al vanaf mijn geboorte tot ongeveer mijn 12e. daardoor was ik vaak toen ik op de basisschool zat afwezig en groeide ik op als een stil en wat gezet (door de medicatie) jongetje, en dat bracht al met zich mee dat ik er nooit echt “bij hoorde” maar ik heb er ook nooit echt heel erg mee gezeten.

 

Totdat ik op m’n 11e vanwege problemen thuis uit huis werd geplaatst voor ruim anderhalf jaar, en om eerlijk te zijn was dat ook wel het beste voor me. Ik kwam op een nieuwe school en had de kans om opnieuw te starten en dat heb ik toen ook gedaan. Ik kon m’n plek aardig goed vinden vanaf de eerste dag en had al snel een redelijk aantal vrienden, en het zou een van de beste tijden worden die ik ooit zou hebben op een school.

Ik was inmiddels over mijn astma heen gegroeid en had nu onderhand ook een slank postuur omdat ik van de medicatie af was. Dus alles zag er goed voor me uit, dacht ik. Ik had het advies havo/vwo mee gekregen van de basis school en kwam terecht op een “christelijke school” helaas lag de klas me niet echt omdat ik vanwege de uithuisplaatsing toch een wat andere lifestyle had aangenomen dan het zwaar gelovige waar die school bekend voor stond.

Ik heb het uiteindelijk toch volgehouden voor een jaar, wel met vaak “ziek” zijn gewoonweg omdat ik er vaak geen zin in had om naar school te gaan omdat ik er geen vrienden had. Ik ben dan ook na een aantal gesprekken omdat ik zoveel had gespijbeld dat ik eigenlijk zou blijven zitten afgezakt naar het vmbo, en ik kwam terecht op een school vlakbij huis nog geen tien minuten van ons huis vandaan. Daar begon de echte ellende ik heb zwart haar was slank en vanwege de pubertijd begonnen er al op wat plekken haar te groeien en vanwege het donkere haar was het al makkelijk vroeg te zien bij me. Ik dacht wel wat vrienden te hebben, maar helaas toen het in eerste instantie plagen begon hadden ze er geen moeite mee om er ook in mee te gaan en er werden al snel woorden zoals, bigfoot en hitler  naar mijn hoofd gesmeten omdat ik al snel een snorretje had en ik al aardig behaard was.

Het klinkt misschien niet als veel maar voor iemand die al wat onzeker na een jaar lang zonder vrienden op een nieuwe school komt en er het beste van hoopt was het al genoeg om mezelf naar binnen te keren. Ik werd stiller en stiller en hoopte daardoor eigenlijk zo weinig mogelijk aandacht te trekken.  Het maakte het alleen maar makkelijker voor hun om me te blijven pesten, waardoor ik weer begon te spijbelen en dat hield ik een tijdje vol totdat de leerplicht er achter kwam en daardoor kwamen er toch gesprekken op school over het waarom en ze hadden besloten om de klas toe te spreken toen ik er niet was het leek de beste oplossing, maar daardoor werd het er niet minder door, het verplaatste zich nu naar de pauzes en wanneer er maar geen leraar was. Gelukkig hadden er wel een paar meiden in mijn klas medeleven met me die toen uiteindelijk toch ook voor me opkwamen, maar het kwaad was al geschieden. Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht van thuisblijven en het ontwijken van school waardoor als ik er weer was, ik alleen nog maar meer opviel en wat niemand van me wist was dat ik vaak hier in Rotterdam langs de maas heb gezeten met de gedachte, zou iemand me wel missen als ik nu gewoon in het water spring en hopen dat ik dan zou verdrinken. Uiteindelijk heb daar gelukkig niks mee gedaan en heb zo twee jaar op de middelbare school volgehouden.

Uiteindelijk ben ik van school afgegaan en ben ik gaan werken vanaf mijn 15e/16e ik had gehoopt alles achter me te laten maar het heeft teveel impact op me gehad om ooit echt weer normaal te functioneren. Ik ben van baan naar baan gegaan en nooit echt iets volgehouden, telkens als er kritiek was of er ook maar iets negatiefs was dan bleef ik al vaak thuis met ontslag als gevolg. Uiteindelijk ben ik nog een keer uit huis gegaan voor behandeling omdat mijn dag nacht ritme totaal was omgedraaid en ook om te kijken of er verder nog problemen waren, maar daar kwamen ze tot de conclusie dat ik gewoon lui was. Ondertussen waren er ook een aantal familieleden overleden waaronder twee ooms die een grote rol in mijn leven hebben gespeeld aangezien ik mijn vader nooit heb gekend wat toch ook weer een grote klap voor me was. Na de opname voor behandeling ben ik weer gaan werken en ik hield het dit keer wel wat langer uit maar toch hield ik het uiteindelijk weer niet vol om een baan te behouden. Rond mijn 18e begon ik wat meer zelfvertrouwen te krijgen en begon ik me wat meer bezig te houden met de dames en heb ondertussen een aantal relaties gehad. Tot ik mijn laatste vriendin ontmoette nu ongeveer 6 jaar geleden na een fijne relatie van twee jaar werd het vanwege haar studie in Amsterdam te moeilijk om het vol te houden en zijn we uit elkaar gegaan, dat was de druppel die de emmer deed overlopen ik raakte in een zware depressie  waar ik  ook nog eens voor een paar maanden dagelijks  paniekaanvallen bij kreeg . Ik zeg het soms wel eens, als ik er de ballen voor had gehad dan was ik er nu niet meer. 

Ik begin nu na ongeveer twee jaar weer de oude te worden en heb nu een wajong uitkering waardoor ik misschien binnenkort op mezelf kan gaan wonen en ben nog steeds in behandeling en,  ik heb er pleinvrees aan over gehouden maar daar kom ik denk ik ook wel overheen. Ik kijk er wel eens op terug en dan denk ik vaak of ik iets anders had willen hebben,  dan had ik graag een wat fijnere jeugd gehad maar aan de andere kant was ik dan ook niet geworden zoals ik nu ben en ik ben nu toch wel tevreden met mezelf ook al betrap ik mezelf er nog wel is op als ik in de spiegel kijk dat ik mezelf dan lelijk vind. Het pesten was misschien maar een klein deel van mijn leven dat nu achter me is, maar het heeft zeker wel de grootste impact gehad. En wat ik ervan geleerd heb is om iedereen te accepteren zoals die is, en natuurlijk oordeel ik soms wel is maar niemand is perfect en dat is maar goed ook anders zou het maar saai zijn vind ik dan.

Naar boven